A céklát már időszámításunk előtt is termesztették. Erős színének köszönhetően festékanyagként is használták, de jótékony hatásai miatt érdemes beépíteni az étkezéseinkbe.
Néhány pozitív tulajdonsága:
Magas vastartalma elősegíti a vörösvértestek képzését szervezetünkben. Tele van antioxidánssal. Lúgosító hatású, serkenti a sejtképződést, gátolja a rákos sejtek szaporodását. A tavaszi méregtelenítéshez is ajánlott májtisztító hatása miatt.
Ajánlunk egy receptet hozzá:
Céklakrémleves
Hozzávalók:
- 2-3 fej cékla
- 1 sárgarépa
- 1 alma
- 2 dl tejszín
- fél citrom leve
- só
- bors
- kömény
- kevés tejföl
Elkészítése:
A kockára vágott céklát, almát és a répát tegyük bele egy főzőedénybe, sózzuk, borsozzuk, és kevés köménnyel megszórjuk. Öntsük fel vízzel, és főzzük meg, míg a cékla puha nem lesz. Ha kész, öntsük fel tejszínnel és a citrom levével (kevés tejfölt is tehetünk bele), majd turmixoljuk össze az egyveleget. Tejföllel tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!
A leveshez ajánljuk a főzőedényeinket, tálalóinkat: