Őrségi hajdinás vargányaleves
Hozzávalók:
- 1 bögre hajdina
- 1 marék szárított vargánya
- 1 fej közepes vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 ek. zsír
- 1 csokor petrezselyem zöldje
- zeller levél
- kávéskanál pirospaprika
- egész bors (pár szem)
- 2-3 db sárgarépa
- 1 zöldpaprika
- babérlevél
- tárkony
Elkészítése:
Összedaraboljuk a zöldségeket, és a hagymát, majd megpirítjuk a zsírban. Utána rátesszük a zellert, a pirospaprikát, a borsot, az összezúzott fokhagymát, a leöblített szárított vargányát és a babérlevelet, majd kb. másfél liter vizet adunk hozzá, majd beletesszük egy agyag főzőedénybe. Nagyjából negyed óráig főzzük. Hozzáadjuk a hajdinát. Újra főzzük durván fél órát, majd mikor már majdnem kész, és megpuhult a hajdina, beletesszük a levesbe a tárkonyt és az összedarabolt petrezselyem zöldet. Ezeket csak 1-2 percig főzzük. Majd tálaljuk egy szép tálalóedénybe.
Jó étvágyat!
Agyag tálaló edények közül az alábbi linkre kattintva böngészhet:
http://www.agyagedenyek.hu/hasznalati-targyak-80/talaloedenyek-90