Igazi magyar ínyencség a kürtőskalács (más néven dorongfánk), mellyel leggyakrabban a vásárok forgatagában találkozhatunk. Közkedvelt finomság a magyar területeken.
A hagyományos kürtőskalácsot édes kelt tésztából sodorják, melyet utána egy henger formájú sütő formára tekernek. A külsejét megforgatják cukorban, mely a sütés hatására karamellizálódik, és egy ropogós kéreg képződik a süteményen. Még melegen tovább ízesíthető fahéjjal, dióval, kakaóporral, csak a képzelet szabhat határt! Ha kedvet kapott otthon is az elkészítéséhez, ajánljuk az agyag kürtöskalács sütőinket.
Ezek a sütőformák középen üregesek, így könnyen áramlik benne a forró levegő, és egyenletesen sül rajta a tészta. Mérete miatt álló formában bármilyen sütőben elkészíthetjük kedvencünket, de az alul és felül található lyukakon keresztül a grillnyársra is felrakhatjuk és így vízszintesen is süthetjük.