Az oldalunk használhatóságának érdekében sütiket (cookie) használ, amelyek leírását az adatvédelmi tájékoztatónkban találja.

Tök finom tökleves!

Most, hogy érik a tök, gyakran találkozunk szembe a piacon, bevásárló központokban a különböző fajtáival. Több szempontból is egészséges a tök fogyasztása. Sok A és C-vitamin van benne, ásványi sóban gazdag, magas a szénhidrát tartalma.

Többféleképpen is feldolgozhatjuk: sütve, levesként, főzelékként… stb.

 

Ajánlunk egy őrségi patyolatök (sütőtök) leves receptet:

Hozzávalók:

  • 3-4 nagy szelet patyolatök
  • 1 szál sárgarépa
  • tojás nagyságú zeller
  • ½ marék köleskása
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • késhegynyi kakukkfű
  • kevés tökmagolaj
  • fél marék tökmag
  • Ízlés szerint kakukkfű helyett fűszerezhetjük őrölt borssal vagy őrölt szerecsendióval is.

A patyolatököt, zöldségeket kisebb darabokra vágjuk, és vízben megfőzzük, összetörjük (turmixoljuk). Közben a zsíron üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a paprikát, felengedjük kevés vízzel, hozzáadjuk a fűszereket, majd az összetört tököt. Amikor felforr, beletesszük a köleskását, és 10 percig együtt főzzük. Amikor tányérokba merjük, öntsünk rá kevéske tökmagolajat, és szórjuk meg pár szem apróra vágott pirított tökmaggal.
Sűrűbben, esetleg pár szem krumpli hozzáadásával főzeléket is készíthetünk ugyanezen alapanyagokból.

Jó étvágyat!

Forrás: Gaál Zsuzsanna: Az őrségi konyha kincsei könyv

A leveshez ajánljuk leveses tányérjainkat:

Tartalomhoz tartozó címkék: hír