A farsangi időszak vízkereszttől húshagyókeddig tart, amikor is a telet búcsúztatjuk mulatságokkal, bálokkal és természetesen nagy lakomákkal.
Hazánk egyik legjellegzetesebb télbúcsúztató ünnepsége a Mohácsi busójárás, mely alkalmával az emberek busó jelmezekbe öltözve partra szállnak, felvonulnak, és vízre bocsájtják a telet búcsúztató koporsót.
Egy igazi farsangi lakomáról nem maradhat el a fánk. Meg is osztjuk látogatóinkkal a könnyen elkészíthető csörögefánk, vagy más néven herőce receptjét:
Csörögefánk recept:
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- fél zacskó sütőpor
- 1 kis pohár tejföl
- 3 tojás sárgája
- 1 teáskanál cukor
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 1 csipet só
- porcukor és/vagy lekvár az ízesítéshez
Elkészítése:
Összekeverjük a lisztet, sütőport, a tejfölt, a tojássárgáját a cukorral, a csipet sóval és a margarinnal. Vékonyra nyújtjuk a tésztát, hogy 3-5 mm vastagságú legyen. Vághatjuk rombuszformára, mely közepébe vágunk egy bemetszést, és áthúzhatjuk rajta a tészta egyik sarkát, ez a klasszikus csörögefánk forma.
Forró olajban aranybarnára sütjük.
Porcukrozva, lekvárral fogyaszthatjuk.
Jó étvágyat hozzá!
Tálaláshoz ajánljuk tálalóedényeinket: