Az oldalunk használhatóságának érdekében sütiket (cookie) használ, amelyek leírását az adatvédelmi tájékoztatónkban találja.

Húsos káposzta recept

Hozzávalók (8 személyre):Húsos káposzta - agyagedenyek.hu

  • 2 kg friss savanyú káposzta
  • 1 kg vegyes sertéshús (hasaalja, nyakaalja, oldalas, nyesedékhús)
  • bors
  • babérlevél

A rántáshoz:

  • egy kis fej, apróra vágott hagyma
  • liszt
  • zsír

A húsos vagy toroskáposzta a disznótorok, ünnepek, családi események legjellegzetesebb és legsúlyosabb étele. A savanyú káposztát, ha nagyon savanyú, vízben kissé megmossuk, majd a kizsírozott nagy agyag főzőedény alján egy sort elterítünk belőle. (Zsír helyett használhatunk sertésbőrkét is: a bőrkedarabok zsíros fele kerüljön alulra.) Erre jön egy sor vágott hús, rendszerint a zsírosabbjából, fejből, oldalasból, majd megint egy sor káposzta, és megint hús…, legfelülre megint csak káposzta kerül.

Minél több fajta húst használunk, annál ízesebb lesz. Végül annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Fűszerként csak bors, babérlevél, meg só kell. Lassan, sokáig főzzük. Ha megfőtt, sűrű vöröshagymás rántást öntünk bele, és egyszer felforraljuk.

Jó étvágyat hozzá!

A recept Majthényi László: Őrségi ételreceptek c. kiadványából származik, amely a szombathelyi B.K.L.Kiadó (honlap: www.bklkiado.hu) gondozásában jelent meg.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír