Az oldalunk használhatóságának érdekében sütiket (cookie) használ, amelyek leírását az adatvédelmi tájékoztatónkban találja.

Evett már Gombás-tökmagos batyut?

Hozzávalók a tésztához: 
- 2 kg liszt
- 1,5 l tej
- 10 dkg élesztő
- 1 vaj
- fél bögre étolaj
- 2 ek cukor
- 2 ek só
- 1 tojás

Hozzávalók a töltelékhez:
- 5 marék gomba vegyesen
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál pirospaprika
- 1 evőkanál zsír
- só
- 1 marék tökmag

A tészta készítése: 
Kevés cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, közben a maradék tejet felforraljuk, és lehűtjük annyira, hogy a kezünk bírja. Dagasztóedénybe tesszük a liszt ¾-ét, a sót, majd hozzáadjuk az élesztőt, és lassan adagoljuk hozzá a forralt tejet. Laza tésztát gyúrunk. Amikor már kezd összeállni, hozzáadjuk a puha vajat és még annyi lisztet, hogy gyenge legyen a tésztánk. Jól összedolgozzuk, majd levegőztetve gyúrjuk, és ekkor adjuk hozzá az étolaj felét. Ezután még kb. 5-6 percig gyúrjuk, addig, amíg a hólyagok meg nem jelennek, majd kelesztjük. 30-40 perc alatt megkel, ekkor 6 db cipót formálunk a tésztából, és még kb. 20 percig pihentetjük. A cipót kb. fél cm vastagra nyújtjuk, egy cipót 6 fele vágunk. A tészta tetejét nagyon kevés olajjal megkenjük, belehelyezzük a tölteléket, majd a tetejét tojással megkenjük, és a durvára vágott tökmaggal megszórjuk. Kicsit pihentetjük, 200 fokon 15-20 percig sütjük. 36 db batyunk lesz, mely nagyon finom, főként frissen fogyasztva. Garantáltan nem marad holnapra!

Töltelék: a gombát nagyon apróra vágjuk, vagy húsdarálón ledaráljuk. Pörköltet készítünk, melyet teljesen zsírjára sütünk, és kihűtjük.

Jó étvágyat hozzá!

Forrás: Gaál Zsuzsanna: Az őrségi konyha kincsei 

A tálalók megtalálhatók a Használati edény/Tálalóedények menüpont alatt.

Kerámia tálaló - agyagedenyek.hu Kerámia tál - agyagedenyek.hu Fehér kerámia tál - agyagedenyek.hu

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír