„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartja a néphiedelem.
Karácsonyt megelőző 40 napos böjt előtt Márton napján nagy evést-ivást rendeztek, hogy a következő évben is legyen bőven mit fogyasztani. Továbbá ezzel a lakomával zárták le a mezőgazdasági munkákat az adott évre.
Márton napra van egy jó ludaskása receptünk:
Hozzávalók:
- fél kiló tyúk, liba vagy kacsa aprólék (szárny, nyak)
- 1 ek. zsír
- só
- bors
- 1 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 kis fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 zöldpaprika
- 3 csésze rizs vagy köles, esetleg hajdina
A megsózott szárnyas aprólékot (a bőrét le ne vegyük!) zsíron hagymával, a karikára vágott zöldségekkel és zöldpaprikával lassú tűzön, kevés víz vagy húslé és egy jó csipet bors hozzáadásával 20-30 percet pároljuk.
Ezután hozzáadjuk a 3 csésze rizst, felengedjük kétszer annyi vízzel vagy húslével, és puhára pároljuk. Ecetes hagymával tálaljuk. Nemcsak lúd, de tyúk és kacsaaprólékból is készülhet.
Rizs hiányában köles között is megfőzhetjük, párolva, fullasztva, zöldséggel. A zsíros köleskásába rendszerint fokhagyma, a hajdinába vöröshagyma kerül. A ludaskása jellemző őrségi lakodalmas kásaétel volt.
Jó étvágyat hozzá!
A receptek Majthényi László: Őrségi ételreceptek c. kiadványából származnak, amely a szombathelyi B.K.L.Kiadó ( www.bklkiado.hu) gondozásában jelent meg.