Zöldséges bableves recept
Hozzávalók:
- 2-3 bögre bab (tarkabab, vagy gyöngybab)
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyem
- tojásnyi zeller
- 1 kisebb vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál pirospaprika
- 1 zöldpaprika
- 1 evőkanál zsír
- 1 csokor petrezselyemzöld
- só
- levesbetétnek reszelt tészta vagy csipetke
Elkészítése:
Az előző este beáztatott babot feltesszük főni a fűszerekkel, annyi vízzel, hogy kétujjnyira ellepje. Amikor félig megfőtt, hozzáadjuk az időközben zsíron megpirított zöldségeket, amelyeket pirospaprikával színesítünk. Készre főzés előtt 5 perccel beletesszük a reszelt tésztát vagy csipetkét. Ha reszelt tésztával készítjük, akkor a nagyon apróra vágott petrezselyemzöldet a tetejére hintjük, ha csipetkével, akkor fele petrezselyemzöldet a csipetkébe keverjük, és felét hintjük a levesre.
Jó étvágyat!
Forrás: Gaál Zsuzsanna: Az őrségi konyha kincsei