Az oldalunk használhatóságának érdekében sütiket (cookie) használ, amelyek leírását az adatvédelmi tájékoztatónkban találja.

„Kövér, mint Szent Márton lúdja”

Márton napot november 11-én tartjuk, mely a betakarítás végét jelzi. Ezzel a nappal lezárulnak a mezőgazdasági munkálatok az adott évre. November közepére beérik az újbor, a liba is vágósúlyba lép. Ezért is mondja a mondás, hogy „Kövér, mint Szent Márton lúdja.”. Ugyanakkor Márton nap után következik az adventi 40 napos böjt időszaka. Tehát tökéletes alkalom egy hatalmas libalakomára, amikor is lehetőség nyílik az újbor megkóstolására is.

A sült libát egyszerűen el lehet készíteni, a sütéséhez szükséges több idő;
kilogrammonként fél órával számolhatunk. Megszórhatjuk sóval, borssal, majorannával, de fűszerezés nélkül is különleges íze van. 5-6 kg-os libával a következőképpen járhatunk el:
A belsőségek eltávolítása után combjait alufóliával körbetekerjük, és a sütőtálban a 180 fokos sütőbe helyezzük. 
Sok zsírt enged a liba sütés közben, amivel folyamatosan locsolgassuk, de nagy részét öntsünk le, hogy mindenhol egyenletes kéreg réteg képződjön a libán. Az első másfél óra után megfordítjuk, majd további másfél órát sütjük. Az utolsó fél órában vegyük le az alufóliát a combokról. 
Köretnek párolt lila káposztát és a zsírjában sült krumplit javasolunk hozzá.

Jó étvágyat!

Két részes sütőtálunk tökéletesen alkalmas a sült liba elkészítéséhez.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír