Eljött a nyári vásárok, búcsúk ideje, és nem is igazi vásár az, ahol nem lehet kenyérlángost kapni. De milyen is egy igazán jó töki pompos, más néven langalló? A Múltidéző Porta kemencés langallója igazi csemege az ínyencek számára! És most megosztjuk Önökkel a receptjét!
Hozzávalók:
- 3 bögre finomliszt
- 2 bögre kenyérliszt
- 1 bögre teljes kiőrlésű liszt
- 2-3 bögre langyos víz
- 1 csomag (2,5 dkg) élesztő
- 2 ek. tökmagolaj
- 1 ek. cukor
- só
A feltét tejfölös, zöldfűszeres, kicsit megsózott alapkence. Rá még tehetünk apróra vágott szalonnát, gépsonkát, túrót, vékonyra szelt lilahagymát, apróra vágott fokhagymát, zöldfűszereket. (pl. bazsalikom).
Elkészítése: Az élesztőt cukros langyos vízben felfuttatjuk, az edénybe szitált és jól összekevert liszt közepébe öntjük.
Átdolgozzuk, hozzáadunk annyi langyos vizet, hogy közepes keménységű tésztánk legyen. Jól kidolgozzuk, hozzáadjuk a tökmagolajat, (helyettesíthető étolajjal), és tovább gyúrjuk egészen addig, míg az edény oldaláról és a kezünkről le nem válik a tészta. Kb. egy óráig meleg helyen kelesztjük, öklömnyi cipó nagyságúra szaggatjuk, átgyúrjuk, és hagyjuk legalább 10 percig pihenni.
A cipókat kézzel lángos formájúra széthúzzuk, és a kizsírozott tepsibe helyezzük.
Az alapkencével bőségesen megkenjük, majd rátesszük a finomságokat kívánság szerint, ki hogyan szereti: 1.: semmi sincs rajta, csak az alapkence, 2.: mindenből teszünk rá, 3.: szalonnás-fokhagymás, 4.: gépsonkás, lilahagymás, 5.: túrós. Tetejére apróra vágott zöldfűszer kerül.
Kemencébe helyezzük, és 7-8 percig sütjük. Addig kell sütni, míg a széle jól megpirosodik.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Forrás: Gaál Zsuzsanna: Az őrségi konyha kincsei