Az oldalunk használhatóságának érdekében sütiket (cookie) használ, amelyek leírását az adatvédelmi tájékoztatónkban találja.

Kenyérlángos recept - a nyári vásárok alapvető finomsága

Eljött a nyári vásárok, búcsúk ideje, és nem is igazi vásár az, ahol nem lehet kenyérlángost kapni. De milyen is egy igazán jó töki pompos, más néven langalló? A Múltidéző Porta kemencés langallója igazi csemege az ínyencek számára! És most megosztjuk Önökkel a receptjét! 

Hozzávalók:
-    3 bögre finomliszt
-    2 bögre kenyérliszt
-    1 bögre teljes kiőrlésű liszt
-    2-3 bögre langyos víz
-    1 csomag (2,5 dkg) élesztő
-    2 ek. tökmagolaj
-    1 ek. cukor
-    só

A feltét tejfölös, zöldfűszeres, kicsit megsózott alapkence. Rá még tehetünk apróra vágott szalonnát, gépsonkát, túrót, vékonyra szelt lilahagymát, apróra vágott fokhagymát, zöldfűszereket. (pl. bazsalikom).

Elkészítése: Az élesztőt cukros langyos vízben felfuttatjuk, az edénybe szitált és jól összekevert liszt közepébe öntjük. 

Átdolgozzuk, hozzáadunk annyi langyos vizet, hogy közepes keménységű tésztánk legyen. Jól kidolgozzuk, hozzáadjuk a tökmagolajat, (helyettesíthető étolajjal), és tovább gyúrjuk egészen addig, míg az edény oldaláról és a kezünkről le nem válik a tészta. Kb. egy óráig meleg helyen kelesztjük, öklömnyi cipó nagyságúra szaggatjuk, átgyúrjuk, és hagyjuk legalább 10 percig pihenni. 

A cipókat kézzel lángos formájúra széthúzzuk, és a kizsírozott tepsibe helyezzük. 
Az alapkencével bőségesen megkenjük, majd rátesszük a finomságokat kívánság szerint, ki hogyan szereti: 1.: semmi sincs rajta, csak az alapkence, 2.: mindenből teszünk rá, 3.: szalonnás-fokhagymás, 4.: gépsonkás, lilahagymás, 5.: túrós. Tetejére apróra vágott zöldfűszer kerül.

Kemencébe helyezzük, és 7-8 percig sütjük. Addig kell sütni, míg a széle jól megpirosodik.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Forrás: Gaál Zsuzsanna: Az őrségi konyha kincsei 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír