HOZZÁVALÓK
Hozzávalók 2 kisebb rúdhoz
(12 szelethez):
fél kg cseresznye
8 dkg dió
8+2 dkg porcukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
12 dkg margarin
2x4 kész réteslap (2 csomag)
4 evőkanál zsemlemorzsa
A cseresznyét megmossuk, lecsepegtetjük, konyharuhára terítve szárazra törölgetjük, kimagozzuk. A diót durvára vágjuk, 8 dkg porcukrot összekeverünk a fahéjjal. Vékonyan kikenünk vajjal/margarinnal egy közepes méretű tepsit, a többit felolvasztjuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő: 3. fokozat).
Patyolat tiszta konyharuhára fektetünk 4 réteslapot, laponként kihajtogatva megpötyögtetjük-kenjük olvasztott vajjal/margarinnal, és megszórjuk 2 evőkanál zsemlemorzsával.
A széleken 3-3 cm-t üresen hagyva a réteslap felénk eső harmadára terítjük a cseresznye felét, meghintjük a fahéjas porcukor és a dió felével.
A konyharuha segítségével előbb felhajtjuk a töltelékre merőleges tésztaszéleket, majd hosszanti irányban, nem túl szorosan feltekerjük. Hajtott élével lefelé, óvatosan a tepsibe fektetjük, és azonnal megkenjük olvasztott vajjal/margarinnal.
A maradék hozzávalók felhasználásával megtöltjük a maradék 4 réteslapot is, és a forró sütőben enyhe pirulásig sütjük (kb. 20 perc).
A tepsiben hagyjuk langymelegre hűlni, majd 4-5 cm széles szeletekre vágjuk, megszórjuk a maradék 2 dkg porcukorral, és tálra rendezzük. Igazán csak frissen jó és mutatós, mert hamar megereszkedik a tésztája.