Az oldalunk használhatóságának érdekében sütiket (cookie) használ, amelyek leírását az adatvédelmi tájékoztatónkban találja.

Csokoládés kuglóf, vagy bábovka

A kuglóf eredetéhez több legenda fűződik. Egyik szerint a Három királyt etették vendéglátóik kuglófszerű süteménnyel, amikor Elzászban jártak. E legenda szerint a kuglóf francia eredetű, de van olyan mítosz is, mely szerint Ausztriából származik. 
Maga az elnevezés német eredetű, a kapucni és az élesztő szavak összevonásával hozták létre (Gugelhefe).

Ajánljuk figyelmükbe a fenséges csokoládés kuglóf, vagy ahogy a cseheknél hívják, bábovka receptjét:

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 15 dkg cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 5 tojás
  • 1 citrom héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 10 dkg étcsokoládé összetörve
  • kis rum aroma
  • Ízesíthetjük tetszés szerint mazsolával, vagy meggyel. 

Elkészítése:
A cukrot elkeverjük a vajban vagy a margarinban, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a sót, a citrom héját, a tojásokat, a lisztet, majd a rum aromát, és a csokoládét. Ha akarjuk meggyel vagy mazsolával ízesíteni, azokat is hozzáadjuk, majd jól elkeverjük. 
A kuglófsütőt kivajazzuk, belisztezzük, és beletesszük a nyers tésztát. Nagyjából egy óra hosszát sütjük. 
Fontos, hogy ha agyag kuglófsütőnk van, akkor azt a sütővel együtt melegítsük fel.

Jó étvágyat hozzá!

Tartalomhoz tartozó címkék: hír