A kuglóf eredetéhez több legenda fűződik. Egyik szerint a Három királyt etették vendéglátóik kuglófszerű süteménnyel, amikor Elzászban jártak. E legenda szerint a kuglóf francia eredetű, de van olyan mítosz is, mely szerint Ausztriából származik.
Maga az elnevezés német eredetű, a kapucni és az élesztő szavak összevonásával hozták létre (Gugelhefe).
Ajánljuk figyelmükbe a fenséges csokoládés kuglóf, vagy ahogy a cseheknél hívják, bábovka receptjét:
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 15 dkg cukor
- fél csomag sütőpor
- 5 tojás
- 1 citrom héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 10 dkg étcsokoládé összetörve
- kis rum aroma
- Ízesíthetjük tetszés szerint mazsolával, vagy meggyel.
Elkészítése:
A cukrot elkeverjük a vajban vagy a margarinban, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a sót, a citrom héját, a tojásokat, a lisztet, majd a rum aromát, és a csokoládét. Ha akarjuk meggyel vagy mazsolával ízesíteni, azokat is hozzáadjuk, majd jól elkeverjük.
A kuglófsütőt kivajazzuk, belisztezzük, és beletesszük a nyers tésztát. Nagyjából egy óra hosszát sütjük.
Fontos, hogy ha agyag kuglófsütőnk van, akkor azt a sütővel együtt melegítsük fel.
Jó étvágyat hozzá!