Az oldalunk használhatóságának érdekében sütiket (cookie) használ, amelyek leírását az adatvédelmi tájékoztatónkban találja.

Búzamálé, avagy a lusta asszony vacsorája

A másodlagos gabonafélék táplálkozásban betöltött kiemelkedő szerepe miatt a málék mindennaposak voltak az őrségi ember asztalán. A pép és a kása sült változatainak alapanyaga a liszt és a tej. 
A málékat a régmúltban cserép tepsiben sütötték. Vigyázzunk, mert a cserépedényt hideg sütőbe kell tenni, forró sütőben szétreped. 

Egy közkedvelt őrségi búzamálé recept:

Hozzávalók:
•    2,5 bögre liszt
•    3 tojás
•    1 bögre tej
•    2 ek. cukor
•    3 ek. zsír
•    csipetnyi só
•    ízlés szerint gyümölcsök
•    lekvár


A hozzávalókból sűrű palacsintatésztát keverünk, melybe belekeverünk 1 ek. zsírt. A tepsit bőségesen megkenjük a maradék zsírral, beleöntjük a tésztát.
Süthetjük natúr formában is, de szórhatunk rá gyümölcsöt – ügyelve arra, hogy ne legyen túl sok a gyümölcs, mert lehúzza, nem púposodik fel a tészta – vagy lekvár.
Pirosra sütjük, és nagy kockákra vágjuk. A sima búzamáléra sütés után szórhatunk porcukrot.

Forrás: Gaál Zsuzsanna: Az őrségi konyha kincsei

Tartalomhoz tartozó címkék: hír