A másodlagos gabonafélék táplálkozásban betöltött kiemelkedő szerepe miatt a málék mindennaposak voltak az őrségi ember asztalán. A pép és a kása sült változatainak alapanyaga a liszt és a tej.
A málékat a régmúltban cserép tepsiben sütötték. Vigyázzunk, mert a cserépedényt hideg sütőbe kell tenni, forró sütőben szétreped.
Egy közkedvelt őrségi búzamálé recept:
Hozzávalók:
• 2,5 bögre liszt
• 3 tojás
• 1 bögre tej
• 2 ek. cukor
• 3 ek. zsír
• csipetnyi só
• ízlés szerint gyümölcsök
• lekvár
A hozzávalókból sűrű palacsintatésztát keverünk, melybe belekeverünk 1 ek. zsírt. A tepsit bőségesen megkenjük a maradék zsírral, beleöntjük a tésztát.
Süthetjük natúr formában is, de szórhatunk rá gyümölcsöt – ügyelve arra, hogy ne legyen túl sok a gyümölcs, mert lehúzza, nem púposodik fel a tészta – vagy lekvár.
Pirosra sütjük, és nagy kockákra vágjuk. A sima búzamáléra sütés után szórhatunk porcukrot.
Forrás: Gaál Zsuzsanna: Az őrségi konyha kincsei