Az oldalunk használhatóságának érdekében sütiket (cookie) használ, amelyek leírását az adatvédelmi tájékoztatónkban találja.

Rendben
Termékek Menü

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartja a néphiedelem. 
Karácsonyt megelőző 40 napos böjt előtt Márton napján nagy evést-ivást rendeztek, hogy a következő évben is legyen bőven mit fogyasztani. Továbbá ezzel a lakomával zárták le a mezőgazdasági munkákat az adott évre. 

Egy legenda szerint úgy kapcsolódik Szent Márton nevéhez a liba, hogy amikor püspökké akarták felavatni, egy libaólban bújt el Szent Márton, de a libák lebuktatták a gágogásukkal.

Márton napra van egy jó ludaskása receptünk:

Hozzávalók:
-    fél kiló tyúk, liba vagy kacsa aprólék (szárny, nyak)
-    1 ek. zsír
-    só
-    bors
-    1 sárgarépa
-    1 petrezselyemgyökér
-    1 kis fej hagyma
-    1 gerezd fokhagyma
-    1 zöldpaprika
-    3 csésze rizs vagy köles, esetleg hajdina

A megsózott szárnyas aprólékot (a bőrét le ne vegyük!) zsíron hagymával, a karikára vágott zöldségekkel és zöldpaprikával lassú tűzön, kevés víz vagy húslé és egy jó csipet bors hozzáadásával 20-30 percet pároljuk.
Ezután hozzáadjuk a 3 csésze rizst, felengedjük kétszer annyi vízzel vagy húslével, és puhára pároljuk. Ecetes hagymával tálaljuk. Nemcsak lúd, de tyúk és kacsaaprólékból is készülhet.
Rizs hiányában köles között is megfőzhetjük, párolva, fullasztva, zöldséggel. A zsíros köleskásába rendszerint fokhagyma, a hajdinába vöröshagyma kerül. A ludaskása jellemző őrségi lakodalmas kásaétel volt.

Jó étvágyat hozzá!

A receptek Majthényi László: Őrségi ételreceptek c. kiadványából származnak, amely a szombathelyi B.K.L.Kiadó ( www.bklkiado.hu) gondozásában jelent meg.

 
Tartalomhoz tartozó címkék: hír
Támogatónk


Támogatónk az őrségi Múltidéző Porta Vendégház!

Instagram

 

  Agyagedények

 

Legújabb termékek
3.990 Ft
1.590 Ft
1.990 Ft