Az oldalunk használhatóságának érdekében sütiket (cookie) használ, amelyek leírását az adatvédelmi tájékoztatónkban találja.

Rendben
Termékek Menü

Tökös-mákos rétes

A rétesnek mindig kiemelkedő szerepe volt az őrségi asztalon, melyet ma az elvárosiasodott világban is hűen őriz. Idegenforgalmi vonzerővé vált a tökös-mákos, túró-aszaltszilvás, csutris és egyéb hagyományos íz világú töltelékkel gazdagított rétes.

Hozzávalók:

Rétestésztához:
•    1 kg jóféle liszt
•    7 dl langyos víz
•    kevés só
Töltelékhez:
•    1 db nagyobb főzőtök (lehet gyenge cukkini, vagy csillagtök is)
•    3 bögre őrölt mák
•    2-3 bögre cukor
•    csipetnyi só

A tököt legyaluljuk, megsózzuk. Legalább ez órát hagyjuk állni, majd erőteljesen kifacsarjuk. 

Van, aki rétesliszttel gyúrja, és tesz a tésztába 1-2 evőkanál ecetet és 1 tojást, 2 evőkanál olvasztott zsírt.

A hozzávalókból puha, kissé lágy tésztát gyúrnak, melyet nagyon alaposan összedolgoznak egészen simára. Akkor jó a rétestészta, ha teljesen sima, és kis hólyagokat vet. Ezt követően a nyújtóasztal méretét figyelembe véve cipókra szaggatják a tésztát, alaposan átgyúrják, és a lelisztezett gyúrótáblára helyezik. 
Mindegyik cipót be kell fedni egy-egy melegített lábassal, és tizenöt-húsz percig pihentetni. Egy nagyobb asztalt le kell teríteni sima szövésű abrosszal, melyet gyengéden meg kell szórni liszttel. Közepére helyezni a rétestésztát, majd az asztal alakjának megfelelően nyújtatni, enyhén olajjal megkenni. Óvatosan felveszik, és a kézfej segítségével nyújtják, soha nem ujjukkal, mert úgy kiszakad. A nyújtást addig kell folytatni, amíg a tészta majdnem átlátszó, hártyaszerű lesz, és lehetőleg az asztal lapját belepi, sőt körben leér. Már a cipók kiszaggatásakor számolnak az asztallap nagyságával. Körben az asztallapról lelógó széleket, melyek vastagabbak is maradnak, le kell vágni, és ezt újra lehet gyúrni egy kis zsír hozzáadásával. Pihenés után azt újra nyújtják.
A tésztát folyékony zsírral vagy olajjal vékonyan, egyenletesen meglocsolják. A lecsüngő részeket mindkét oldalon az asztalra borítják az abrosz felhajtásával, és azokat is zsírozzák, tejfölözik. Ezután következik a lazán, tejföllel (a tejfölt kevéske tejjel összevegyítik) történő locsolás, majd a töltelék. 
A rétestésztára szórjuk a mákot, cukrot, és ujjunk közé csippentve a tököt.
Nem kell nagyon gazdagon szórni rá a tölteléket. A tejfölt és a tölteléket is gazdagabban kell a két oldalon felhajtott tésztára juttatni. A megtöltött tésztát az abrosz két oldalának fokozatos felemelésével felgörgetik, lazán összecsavarják. Kizsírozott tepsibe szabják, kistányér élével vágják el a rudat, mert akkor nem folyik ki a töltelék. Nem kell a tepsibe szorosan rakni a rudakat. Bőségesen meglocsolják tejföllel, és a sütőben pirosra sütik. Ízlés szerint porcukrozzák.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Forrás: Gaál Zsuzsanna – Az őrségi konyha kincsei

Tartalomhoz tartozó címkék: hír