Az oldalunk használhatóságának érdekében sütiket (cookie) használ, amelyek leírását az adatvédelmi tájékoztatónkban találja.

Őrségi hőkünsütt perec

Hőkünsütt perecHozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 1 csomag (2,5 dkg.) élesztő
  • 2-2,5 bögre tej
  • 2 tojás + 1 tojás a kenéshez
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 jó evőkanál zsír

Elkészítése:

Az élesztőt futtassuk fel 1 bögre cukros tejben. Öntsük az edénybe a szitált liszt közepébe, kicsit dolgozzuk át, majd öntsünk hozzá még egy bögre jó langyos tejet, tegyük hozzá a felvert tojást és a sót. Közepes állagú legyen a tészta, dolgozzuk jól ki, majd tegyük hozzá a langyos zsírt, és tovább gyúrjuk addig, míg az edény oldaláról és a kezünkről le nem válik a tészta. Lisztezzük le, takarjuk be abrosszal, tegyünk rá annyi terítőt, hogy jó melegben legyen a tészta. Kb. 1 órát kelesztjük, majd öklömnyi cipókat formálunk belőle, kicsit átgyúrjuk, és még legalább 10 percig kelesztjük. Ujjunkat a cipó közepébe szúrjuk, és körkörösen nyújtjuk, majd szétvesszük, és hosszú rudat formálunk a tésztából. Megsodorjuk - ez is nagyban hozzájárul a szálas tésztához-, majd kettes fonatba fonjuk, és összezárjuk a kört. Még legalább fél órát hagyjuk kelni, tojással megkenjük és sütjük. A kemencében, hőkkün (forró kövön) sült az igazi, de lehet tepsiben, a tűzhelyben is készíteni.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír