Leírás és Paraméterek
Tartósítószer, és különféle adalék anyagok nélkül készíthetünk otthon savanyú káposztát, illetve ízlésünknek megfelelő savanyúságot.
Savanyú káposzta recept
Hozzávalók:
- kb. 8 kg káposzta
- kb. 25 dkg só
- fél evőkanál fekete bors
- 10 babérlevél
- 50 g köménymag
Ízesíthetjük még birsalmával, paprikával, hagymával is.
Elkészítése:
Szedjük le a káposzták külső leveleit. A többi részét gyaluljuk le a torzsája kivételével, arra nem lesz szükség.
Az edényt rétegelve töltsük meg és fűszerezzük, hogy mindenhova jusson mindenből. Jól nyomkodjuk le a rétegeket. A tetejére tehetünk néhány egész káposztalevelet.
Szórhatunk a bele gyalult vöröshagymát is, mert az megakadályozza a nem kívánatos baktériumok elszaporodását.
Miután megtöltöttük az edényt, öntsük fel vízzel (vagy esetleg olajjal) az edény pereménél lévő vájatot, és tegyük rá a fedelet.
Pár óra elteltével már meg is indul az erjedés. Utána tegyük hűvös, száraz helyre. Kb. 2-3 hét alatt elkészül a finom házi savanyú káposzta.